Reizen in kleur, boek ter gelegenheid van 25 jaar kunstenaarschap

              

10-10-2010  is het boek ter gelegenheid van het feit dat Ellen 25 jaar als beeldend kunstenaar actief is, voor het eerst gepresenteerd.

Het boek: Reizen in kleur
afmeting 24 x 29 cm, hardcover, 96 pagina’s,
bevat een groot aantal reproducties  in full colour van tekeningen en schilderijen gemaakt in en naar aanleiding van bezoeken aan o.a. Toscane, Provence, Normandië, Devon en Zuid-Limburg. 

In woord en beeld wordt de weg geschetst van haar activiteiten als autonoom schilder
en u wordt uitgenodigd om mee te reizen. 

Het boek is verkrijgbaar bij diverse galeries en bij Boekhandel Oisterwijk.
Deze bijzondere uitgave kost  € 29,90.

Een fragment:

Op mijn bureau, voor mij, ligt de gouache die bij mij voortdurend een herinnering aan “Zeeland” oproept. Ik heb het schilderij van de muur gehaald om het goed te kunnen bekijken.

Het is een voorstelling, van een achter bomen verscholen huis, geschilderd op papier in losse penseelstreken in hoofdzakelijk complementaire kleuren.  De kleuren hebben een frisse uitstraling, het moet welhaast lente zijn, hetgeen nog eens  benadrukt  is in het heldere blauw van de lucht. Gezien vanaf een kleurig veld ligt het witgepleisterde huis, wat ik als boerderij wil zien met een groene schuurdeur aan een stalen rail, achter bomen waarvan het loof net uitgelopen is.

Ellen vertelde mij dat zij dit schilderij in Normandië heeft geschilderd. Ik ben teleurgesteld dat ik dit huis niet in Zeeland zal vinden,  maar het gevoel dat het er wel zou kunnen staan maakt duidelijk dat het schilderij meer betekenis heeft dan alleen maar een voorstelling van een huis. Voor mij verbeeldt dit het verlangen naar een dergelijk huis, een plek met een universele betekenis, een thuis waar alles klopt, en waar geen vragen gesteld worden. Hier kun je jezelf zijn. Het huis als metafoor voor de kunst.

Rien Claessen

Voor de diverse presentaties zie exposities.

 
 

(terug)